Ròtova commemora el 25N amb el lema “De l’aula al món”

Les activitats s’han dut a terme amb de manera conjunta amb el CRA Alfauir-Ròtova i han comptat amb la presentació de la websérie “Retales” (Campus de Gandia-UPV)

L’escola CRA Alfauir-Ròtova porta anys treballant i educant en els valors de la igualtat, el respecte i el rebuig a la violència. Enguany l’Ajuntament de Ròtova i l’escola s’han unit en la commemoració d’aquesta jornada reivindicativa en diversos actes conjunts: la manifestació va partir de l’aulari de Ròtova a les 11:30 per arribar finalment a la plaça, on l’alumnat de l’últim curs va llegir un manifest reivindicant la lluita contra el masclisme cada dia de l’any. En acabar la lectura, Isabel Pérez, regidora de Polítiques Inclusives i Igualtat, en nom de l’Ajuntament, va donar una col·lecció de llibres per educar en valors, i un altre lot de llibres per al fons de lectura del municipi, de forma que siga accessible a tot el veïnat. A la vesprada es va inaugurar a l’edifici de l’Antiga Sindical, a la plaça Major de Ròtova, l’exposició “25N: de l’aula al món”, que exhibeix els treballs plàstics de l’alumnat de tots els cursos del CRA Alfauir-Ròtova mostrant el ferm rebuig a la violència cap a les dones, i que podrà visitar-se durant tota la setmana, abans de traslladar-se al municipi d’Alfauir. La inauguració va comptar també la presentació de “Retales”, la websèrie contra la violència de gènere i els comportaments tòxics realitzada per estudiants del Grau en Comunicació Audiovisual del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, dirigida especialment a joves, i que pot veure’s a través del Youtube. La presentació, a més de la projecció del primer capítol a la plaça, va comptar amb la presència de dos dels seus intèrprets, Lucrècia Masserani i Pablo Lázaro, que van narrar la seua experiència, les seues motivacions i van respondre a les preguntes del públic, sobretot del públic més jove. Una jornada reivindicativa amb veu d’infant.

Des del 1999, el 25 de novembre és el dia declarat per l’Assemblea General de l’ONU com el dia com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. És una jornada que ha de servir, per fer una reflexió per part de tota la societat i també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions, per lluitar per la transformació social necessària i urgent. El vessant més dramàtic de la violència masclista és el nombre de dones assassinades: 1024 dones des que hi ha estadístiques (l’última el mateix dia 25 a Tenerife) i la violència masclista és ja la primera causa de mort prematura entre les dones. Però aquesta cara no és més que la cara més extrema d’una realitat quotidiana, invisibilitzada i terriblement injusta, que té el seu origen en el sistema patriarcal que sustenta la societat i que presenta com natural una estructura basada en la desigualtat: desigualtat en el repartiment de les tasques, dels rols, de les posicions de poder, d’autoritat i de credibilitat, desigualtat en les relacions afectivo-sexuals, en el tractament del cos, desigualtats que comencen des del primer dia en xiquets i xiquetes i els acompanyen al llarg de la seua vida.

Per tal de combatre aquest sistema viciat és fonamental no només actuar en els casos de violència explícita, més de 500.000 a l’estat espanyol, sinó treballar des de la base, creant una societat fonamentada en l’educació igualitària i respectuosa. Perquè quan ens acostem cap a la resta de persones des del respecte ni el menyspreu, ni la desigualtat, ni la violència tenen cabuda.

Galería de Imágenes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *